Update bordspellen en meer

Afgelopen maanden is er van alles gebeurd qua spellen publicaties, testen en bij de Hanzehogeschool waar ik werk. Tijd om eens een update te geven!

Publicaties spellen met MNKY Entertainment

In november zijn twee bordspellen voor ook jonger publiek van Robert Brouwer en mij op de markt gekomen. Jungle Party en Bende op de Boerderij zijn toegankelijke spellen met een grote speelgoed factor. Ze zijn uitgegeven door MNKY Entertainment, een nieuwe speler in Nederland, met een team wat al wel ervaren is in spellen en onderdeel van een bedrijf wat ruime ervaring heeft in boeken uitgeven. De producties zijn mooi geworden, wij zijn trots en blij met de samenwerking! Tijdens de feestdagen deze spellen spelen met mijn neefjes en nichtjes was een kers op de taart.

Als alles goed gaat, zal in 2023 nog twee coproducties met Robert bij hen verschijnen: The Big Five is een cooperatief bordspel met safari thema waarbij spelers met unieke karakters samen alle dieren proberen te spotten in een modulair opgebouwd park. De weerselementen kunnen dwars zitten en branden die uitbreken veroorzaken paniek bij de dieren (ze vertrekken). Obelisk is een kaartspel waarin je slim bouwstukken verzamelt en verhandelt. Hoe groter de obelisk die je bouwt, hoe meer punten. Echter de punt bouwen geeft bijzondere actiekaarten waarmee je de regels van het spel mag breken.

GRUNN – Pioniers in de Provincie

Het spel en project GRUNN had najaar 2022 een succesvolle lancering (en afronding van het project). Ruim 1500 exemplaren van GRUNN zijn verkocht en verdeeld onder 31 deelnemende musea. Ik vernam dat er overigens rond de 130 musea in de provincie Groningen te vinden zijn. Indrukwekkend. Als ontwerpers en projectmanagers hebben Robert Brouwer en ik de herdruk verzorgd en gefinanceerd. Met een nog grotere oplage zijn februari 2023 al weer veel musea en retailers voorzien. Het spel is dus weer te koop, overigens ook bij ons. Het spel valt genoeg in de smaak, zowel bij nieuwe spelers als veteranen, dat is tof. Leuk om naast spellen testen nu ook regelmatig demonstraties van het spel te geven en meer over het project te vertellen.

De scenariokaarten zijn nog beschikbaar bij de betrokken musea en als extraatje hebben we ditmaal dankzij Olaf Vos ook de spelregels in het Gronings beschikbaar gesteld. Zo wordt het lokale karakter nog meer versterkt.

Spellen maken met het Haren’s Lyceum

Afgelopen blok heb ik mogen bijdragen aan het kunst en cultuur programma bij het Haren’s Lyceum. Scholieren kregen de uitdaging om als expressie ditmaal een spel te maken. Bij de aftrap hebben we gekeken naar het proces van een spel maken, de kunst kant ervan en hoe prototypes en spelregels tot stand komen. Aan het einde van het blok had elke groep een spel te demonstreren. Het was mooi om te zien hoe verschillende groepen een thema hebben uitgewerkt!

Speltestavond bij New Nexus

Vanuit New Nexus was ik gevraagd of ik daar een testavond met auteurs kon mee helpen opzetten en wat vertellen over spellen maken. Als bedrijfsactiviteit, met genodigden, hebben we gesproken over de wereld van bordspellen maken en na het eten werden meerdere concepten van auteurs beproefd. Smaakte naar meer!

Spel als opdracht in educatie – Hanzehogeschool

Naast alle activiteiten en spelontwerpen ging het werk bij de Hanzehogeschool ook uiteraard gewoon door. Ik organiseer niet zelf meer de testsessies waar studenten van alle jaargangen elkaar treffen. Deze blijven er en zijn nog steeds populair. Tweedejaars studenten van de opleiding Creative Media & Game Technologies werkten afgelopen blok voor het eerst voor een opdrachtgever en een van de klassen had FC Groningen als klant. Zij toonden hun prototypes in VR op locatie! Spelers konden zo in een virtueel museum of met speelse activiteiten meer de geschiedenis van de club beleven. Mooi voorbeeld van hoe de kracht van spelen en nieuwe technologie ook in te zetten is.

Begin februari hebben we ook bij CMGT een studenten delegatie van diverse universiteiten uit Zuid-Korea ontvangen en een week game design workshops verzorgd. Diverse collega’s hadden een divers en actief programma opgesteld. Geen syllabussen en hoorcolleges, maar leren door te doen, maken en reflecteren. Hier wat plaatjes van de sessie die mijn collega Sean Smith en ik verzorgden, een bestaand spel onder tijdsdruk aanpassen (modden) met nieuw thema en mechanismen.

SAGANET – Serious Games

Spel en spelen heeft ook een serieuze toepassing. Bij de vereniging Saganet komen professionals samen in dit werkveld. Thema en vorm varierend van facilitatoren, digitale games, analoge spellen, en meer. Er gebeurd zoveel, hoe bedrijven het inzetten voor team / cultuur ontwikkeling, educatie en training, inzicht door simulaties in complexe situaties (politiek, maatschappelijk, conflicten) en voor dialoog (energietransitie).

Als voorbeelden van evenementen is te benoemen de teaser serious games tijdens Let’s Gro waar we ook een speltestsessie aan hebben gekoppeld en het online seminar over games for change.

Spellenmaakgilde

Het speltesten bij het Spellenmaakgilde in Groningen bij het Forum gaat nog steeds door. Mooi om te zien hoe deze locatie weer nieuwe bezoekers trekt, zowel spelers als spelauteurs. Vrijdag 3 maart is ook weer een testavond! Inmiddels gebeurt er meer in Nederland op diverse locaties en ook dat is tof. We hebben nu ook een Meetup pagina waar de testavonden van meerdere locaties (Bleijswijk, Groningen, Leeuwarden, Ede) ook te vinden zijn. Je kunt deze hier vinden: meetup link. Nijmegen heeft een eigen meetup en ook de testgroep in Amsterdam heeft er eentje, aanrader want ze zijn een heel actieve club! En er broedt wat om in de toekomst meer samen op te trekken…

Zo, dit is een hele update vol spielerij, genoeg voor nu. Nieuwsgierig of zin om ook te spelen? Kom dan bijvoorbeeld eens naar de eerstvolgende Gilde speltestavond in Groningen (eerste vrijdag van de maand). En het is nog even wachten maar als het gaat om musea en spellen (tiedens, om maar weer wat Gronings te gebruiken) komt er er iets aan wat ook heel tof is!

PS. Dan vergat ik ook nog vertellen dat de Global Game Jam ook weer is geweest en ik mocht bijdragen als jurylid. En ik mocht bij de studentenvereniging Internationale Betrekkingen wat vertellen over spellen maken en GRUNN. Wat natuurlijk ook gespeeld werd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.